Traduce la página

lunes, 19 de diciembre de 2011

La farinà d'or de ca Massita



Aquest cap de setmana hem anat a Vinaròs per presenciar la Farinada d'Or patrocinada per la fleca Ca Massita. Fa tres anys una colla d'amics sota els efectes de l'alegria d'una festa, entre cançons i traguets, se'ls va ocórrer la idea de retre homenatge a la cultura local amb un premi d'allò més original.

"La farinà de repassos", també coneguda com el menjar energètic del segle XIX, és un dolç únic i típic de Vinaròs. “La farinà” va passar per la travessia del desert fa unes dècades i aquells vinarossencs preocupats es van encarregar de donar-li continuïtat, com el negoci de la família Guimerà Orts.


Què millor que convertir aquell postre en un guardó que simbolitzés la tradició i la cultura! Així que des de fa tres anys, durant el mes de desembre, Ca Massita fa dues farinades gegants i inviten els fans d'aquesta relíquia tradicional a una multicelebració. Per una banda es fa entrega d'una “farinà” dorada a un vinarossenc que destaque per haver ajudat a recuperar, conservar o divulgar la cultura de la ciutat. I per altra banda, se celebren els més de 100 anys que la fleca Ca Massita s'ubica a la plaça dels Tres Reis de Vinaròs. Un negoci amb més de cinc generacions al darrera.

El dolç, la mistela, la bona companyia i les ganes de parranda són els quatre ingredients indispensables de la festa, que té el seu moment culminant quan una veïna tira des del seu terrat amb una tirolina el guardó, acompanyat d'una intensa música que fa posar dels nervis aquells impacients vinarossencs que podrien ser guardonats. Així com aquells afamats, que des de l'inici de l'acte estan impacients per pegar-li queixalada a aquelles dues magnífiques “farinaes gegants”, que demanen ser devorades.

Aquesta setmana dedicarem el racó a aquest curiós dolç i com la fleca Ca Massita en segueix la tradició. 

1 comentario:

  1. Quina ràbia, tenia que anar, i al final no vam poder assistir, espero que en quede alguna al forn per poder probar-la!

    ResponderEliminar